Wien

 
Fredag morgen! Børnene er afleveret i skole og selvom afrejsetidspunktet fra CPH hedder 10.40 er der tid til både at nå hele taxfree igennem, og morgenmad I Diners Loungen.
 
 
 
Efter 1½ times flyvning er vi landet i Wien, og har besluttet os for at vælge den billigste løsning ind til centrum af Wien, lufthavnsbussen til 6 Euro. En tur der skulle tage ca. 20 min. Temperaturen var fin, men solen vi på forhånd var blevet lovet, var lidt svær at få øje på!
 
 
 
Efter at være blevet sat af ved endestationen på Schwedenplatz var der ca. et kvarters gang til hotellet. klokken var efterhånden blevet omkring 13, og vi blev enige om at tage et lille hurtigt frokoststop på vejen for at være lidt effektive, Vi stoppede på en lille hyggelig frokostretsaurant på Rabensberg.
 
 
 
Ulla havde på forhånd store forventninger til Radisson SAS Palais, hvor hun havde boet for omring 8 år siden, Spændende at se om forventningerne kunne indfries
 
 
 
Det blev vi så hurtigt enige om måtte være tilfældet. Et superflot og meget velholdt hotel, hvor alt var holdt i en charmerende gammel stil der passede til bygningerne.
 
 
 
Værelserne var dog meget små, men til gengæld rigtig hyggelige, og store nok til to! Og som noget nyt i forhold til hvad vi har prøvet før, var minibaren "complimentary"... ikke dårligt.
 
 
 
Fra værelset er der en glimrende udsigt mod Schubertring, og den meget flotte Stadtpark.
 
 
 
Efter at være kommet af med bagagen på værelset, besluttede vi os for at starte ud ved den store gågade Kärntnerstrasse der fører op med Stephansdom. På hjørnet af Kärntner Ring og gågaden ligger så den store Statsopera.
 
 
 
En flot gammel bygning, og som alle de øvrige gamle bygninger i Wien utrolig velholdt. Der var Madame Butterfly på programmet, men den medbragte garderobe kunne nok ikke bestå "dress coden" til sådan en forestilling
 
 
 
Hovsa! Hvor blev Ulla af? Wien er også et mekka for skobutikker, og især damesko, og som sådan blev fristelsen til tider for stor til lige at lave et forsvindingsnummer ind imellem. Priserne var dog fuldt på højde med de danske priser.
 
 
 
Endnu et billede af Staatsoperaen, der var en imponerende bygning, og meget rammende for byggestilen i Wien.
 
 
 
Uanset hvilken rejseguide man læser, er alle enige om at man ikke kan besøge Wien uden at aflægge et af de mange konditorier der findes overalt i byen et besøg. Vi fandt et lille hyggeligt et af slagsen i en lille parallelgade til hovedstrøget. Vi fik så prøvet både jordbærkage og så selvfølgelig en klassiker, et stykke apfelstrudel.
 
 
 
I krydset imellem Kärntnerstrasse og Graben ligger så den imponerende Stephansdom, som dog var ved at gennemgå en større restaurering af facaderne. Et imponerende bygningsværk, fyldt med udskæringer, små krummelurer og finurlige detaljer. Kirkespiret var med sin højde på 137 meter et meget godt holdepunkt når man skulle finde vej rundt i byen.
 
 
 
Som på alle andre hovedgader var der et stort udvalg af håbefulde kunstnere, lige fra immiteret statuer til tryllekunstnere og musikere.
 
 
 
Langs med Kärntnerstrasse var der et utal af små spændende sidegader. Her en sidegade fra Stephansplatz med Peterskirche i baggrunden.
 
 
 
Foran kirken var der opstillet en scene med optræden hele dagen igennem. En fantastisk kulisse der gjorde oplevelsen til en ny, når man med jævne mellemrum passerede området.
 
  
 
I mellemtiden var skydækket også forsvundet, og temperaturen var lige pludselig blevet rigtig fornuftig.
 
 
 
Et kig ind i midterskibet på Stephansdom. Man må så konstatere at det ikke gør sig helt på billeder som er taget med vores kamera ihvertfald. Men det var en stor oplevelse at se og opleve atmosfæren indenfor.
 
 
 
Peterskirche  var også på sin egen måde et storslående syn, selvom den var en del mindre end naboen Stephansdom. Stort set samtlige kirker vi besøgte havde hver aften en form for kirkekoncert eller optræden. Desværre tillod det stramme program ikke at afsætte et par timer til at opleve dette.
 
 
 
Der var en gudstjeneste igang da vi kiggede indenfor i kirken, så vi måtte liste os til diskret at tage et par billeder oppe fra indgangen.
 
 
 
Endnu en imponerende kirke med et utal af detaljer der desværre ikke kommer helt til sin ret på billeder. Men den er absolut et besøg værd.
 
 
 
En ting man altid vil huske Wien for, er de mange hestevogne der turnerer rundt i gaderne med turister. Fra de fleste store seværdigheder i byen er det muligt at tage en tur med hestevogn ud i lokalområdet. Her er det pladsen foran Perterskirche med Graben i baggrunden.
 
 
 
Efter at Graben var blevet tilbagelagt, blev kursen sat imod det kæmpe kompleks Hofburg, der blandt andet huser den verdensberømte spanske rideskole.
 
 
 
Vi valgte dog at holde os til hestevognene der passerede igennem slotspaldsen i en uendelighed!
 
 
 
Fra slotspladsen er der udsigt til det flotte ingangsparti ved Ringstrasse "Burgtor"
 
 
 
Efter at have passeret vognporten fra Hofburg, træder man stort se direkte ud i det store museumsvarter med Neue Hofburg på venstre side.
 
 
 
Endnu et fantastisk bygningsværk der fungerer som udstilling af våbensamlinger, musikhistorisk museum og læsesale for nationalbiblioteket.
 
 
 
Udsigten til den anden side med rådhuset i baggrunden.
 
 
 
 
Et sjældent syn i Wien! En hestevogn uden passagerer... eller i virkeligheden måske også bare en velfortjent pause, hvor selv en lokal kusk kan sidde og falde i svime over de mange flotte bygninger
 
 
 
"Volksgarten" ved Helden Platz lige uden for Hofburg. Endnu en flot og velplejet park, der primært er anlagt som Rosenhave, og bliver flittigt brugt af indbyggerne/og selvfølgelig turisterne i Wien.
 
 
 
Efter at have set rosenparken besluttede vi os for at vende om og finde en café på Graben, hvor vi kunne hvile benene lidt. Vi blev imidlertid fanget af lyden af et springvand i den anden del af parken.
 
 
 
 
 
Det viiste sig at være et overdådigt monument,/mindesmærke til ære for den tidligere Kejserinde Elisabeth eller "SIsi" som er et navn hun er bedre kendt under.
 
 
 
Som alt andet er intet overladt til tilfældighederne, og alt er gemmenført til mindste detalje. En fantastisk kombination af tysk grundighed og flot sydlansk arkitektur
 
 
 
Efter at have travet rundt hele eftermiddagen, mente vi det var på tide at få en lille drikkepause ved en hyggelig fortovscafé på Graben. Der er nok og vælge imellem, så vi fandt et par gode pladser i første ræke til en flot statue med "live" optræden fra en lokal tryllekunstner.
 
 
 
En spændende og begivenhedsrig dag er ved at være slut, var det prikken over i´et at spise på Restaurant Fratelli på Rotenturmstrasse. Vi fik smagt os igennem hvidløgsbrød, antipasti, champignonsuppe, og en pastaret med gorgonzola. Alt sammen var en stor smagsoplevelse, og et rigtig hyggeligt sted at spise.
 
 
 
På trods af et stramt program valgte vi alligevel at holde weekend, og sove lidt længe. Vi nåede lige morgenbuffeten et kvarter før den lukkede. Så det var efter en pæn henstilling fra en lidt utålmodig tjener, nødvendigt at tømme buffeten for hvad vi mente at kunne spise, fordi de skulle til at rydde af!
 
 
 
Første stop i dagens program er Wien svar på Versailles, slottet Schönbrunn der kunne nås med U-bahnen, 6 stop fra vores hotel. Lidt over 3 Euro for sådan en tur var ikke urimeligt. 
 
 
 
På trods af slottet er Wiens største seværdighed, måske lige med undtagelse af Stephansdom, fik man ikke fornnemlsen af området var overrendt. Det blev også hurtigt klart at man var nødt til at prioritere området, hvis vi skulle nå de andre ting som vi også havde planlagt om lørdagen.
 
 
 
I vanlig "Østrigsk stil" var alt meget gennemført, og slotsparken var næsten symmetrisk opdelt så man på effektiv vis kunne koncentrere sig om et område, og dermed have et meget godt indtryk af hvordan resten ser ud. Slotsparken dækker et kæmpe område, hvor der yderligere er fundet plads til både en zoo og et labyrintområde.
 
 
 
Slotsparken er gennemskåret af store "motorveje" med snorlige afklippede træer der fører ud i store springvand og stenskulpturer inspireret fra den græske mytologi.
 
 
 
Områdets naturlige indbyggere har tilsyneladende affundet sig meget godt med det store opbud af besøgende der ligger deres vej forbi parken hver dag.
 
 
 
At slottet går under navnet Wien´s Versailles" forstår man godt, når man står i slotsparken, og kigger op imod hovedbygningen!
 
 
 
Neptunspringvandet for foden af højen var et yndet sted for turistfotos, det skulle lige prøves :-) 
 
3
 
Slottet og blomsterformationerne gjorde sig rigtig godt efterhånden som man fik kæmpet sig op af højen til udsigspunktet "Arkaden -Gloriette" på toppen.
 
 
 
Allerede halvvejs mod toppen er der en glimrende udsigt over hele Wien. Parken er iøvrigt også flittigt brugt af motionsløberne, der passerede på ryds og tværs. Så hvis man vil se hele området uden at bruge hele dagen på det, så er det jo en glimrende mulighed :-)
 
 
 
 "Gloriette" på toppen af højen i baggrunden, hvor der sædvanen tro var fundet mulighed for at knibe et lille hyggeligt konditori ind, så man ikke styrtede om på grund af mangel på kalorier eller en kop kaffe, cappuchino eller lign.
 
 
 
Endnu et billede af Schönbrunn med alle blomsterne foran. Adgang til slotsparken er iøvrigt gratis, men skal slottet opleves indefra skulle der betales entré, ligesom det også er tilfældet for både mini-zoo og labyrinten.
 
 
 
Det blev hurtigt klart at tiden går alt for hurtigt, og at vi af den grund var nødt til at begrænse os til den udvendige del af området. Selv om det kun er muligt at se 40 af slottets 1.441 værelser skal man nok regne med mindst et par timer yderligere plus tiden i den lange kø til billetlugen, hen og dermed går det hen og bliver et heldagsprojekt.
 
 
 
Et sidste "view" ud over området fra terrassen på hovedbygningen inden kursen blev sat imod centrum af Wien med U-bahnen. Det var virkelig en oplevelse at se!
 
 
 
Næste stop "Museumskvarteret", og opfyldning af sukkerdepoterne med sodavand og kiks på ventilationsristene over undergrundsbanen. I baggrunden er det Naturhistorisk Museum til venstre, og Kunsthistorisk Museum til højre. Selvom det ikke ser voldsomt komfortabelt ud lykedes det faktisk at få  et velfortjent hvil og 10 minutter på ryggen.
 
 
 
Museumskavrteret eller "MQ" som det også bliver kaldt er en lille by i byen, med alle mulige forskellige små- og store kunstudstillnger. Kulturarrangementer lige fra dans til børneteater, og så selvfølgelig et væld af små spændende café´er og restauranter. De lidt utraditionelle flyderstole er der rift om, så vi var nok ikke kommet uden om ventilationsristen alligevel.
 
 
 
Efter at have oplevet museumskverteret gi turen ned til en lille spændende bydel "Spittelberg kvarteret". Bydelen har ry for at være et "boheme område", med gamle restaurerede barokhuse, små kunstnerboliger med udstillinger, og spændende café´er og restauranter. Her er et kig ned af Spittelberggasse.
 
 
 
Spittelberggasse er nok den mest oprindelige og hyggelige gade i kvaretret, men hele området, og de omkringliggende gader er bestemt også værd at gå en tur i.
 
 
 
Efter en længere gåtur rundt i Spittelberg, lagde vi kursen mod Karlsplatz, og den store domkirke. Men selv om afstandene imellem seværdighederne ikke kilometermæssigt er stor, findes der rigtig mange forsinkende fristelser på vejen imellem. Dette madmarked "Naschmarkt" imellem "Linke/Rechte Wienzeile" var en af dem.
 
 
 
Klokken var efterhånden blevet 17, og man kunne godt mærke at frokosten med kiksene nok ikke havde lagt den helt store bund. Så vi lod os friste af en "lille" antipasti tallerken, og en "lille" tallerken med Humus og oliven, en skål salt, en kurv med friskbagt brød og 2 glas rødvin. Samlet pris ca. 150 DKK... det var i sig selv billigt, men den gastronomiske oplevelse var helt fantastisk. Vi måtte flere gange knibe os i armen og spørge os selv om det virkelig kunne være rigtigt. Samtidig var vi rigtig ærgelige over at vi allerede skulle afsted mod lufthavnen kl. 12 dagen efter, så vi desværre ikke kunne nå forbi en gang til og spise frokost :-)
 
 
 
Kirken ved Karlsplatz og den omkringliggende park er virkelig en kontrast til det kæmpe traffikale knudepunkt det er placeret i. Som alle de andre kirker er der også tilbud om kirkekoncerter hver aften, men det må blive næste gang.....
 
 
 
De små brostensbelagte sidegader bag Kärntnerstrasse er også værd at udforske med alle de charmerende gamle bygninger, og små hyggelige torve der dukker op ind imellem.
 
 
 
Den lille kirke med torvet omkring, der pludselig dukkede af ingenting, er desværre unavngiven ligesom gadenavnet. også er det. Det er nogle kringlede gader at finde rundt i, men går det helt galt er der jo kirkespiret fra Stehansdom at navigere efter.
 
 
 
Efter at have fundet tilbage til Kärntnerstrasse syntes at vi havde gjort os fortjent til en tår og drikke på 1. parket ude foran Stephansdom. Det var meget godt planlagt, for vi fik fornøjelsen af at havne midt i en større gospel koncert!
 
 
 
Indgangspartiet, den flotte bygning og et eller andet sted imellem træerne, vinduet til vores værelse på hotellet.
 
 
 
Efter endnu en overdådig brunch på hotellet havde vi planlagt at bruge den sidste tid vi havde til rådighed om formiddagen på at gå en tur i "Stadtpark" lige over for hotellet. En rigtig flot park med en flot lille sø, og fyldt med skulpturer af kendte kunstnere. Her er det Strauss der giver et lille nummer på violinen, mens der bliver fotograferet.
 
 
 
Vi undrede os meget over at det skulle koste lige netop 36 Euro, og ikke 30 eller 40, at lade sin hund besørge i parkerne!
 
 
 
På broerne ind til parken var der levende musik som kunne høres i hele parken. Det giver en rigtig god stemning/atmosfære når man går rundt. 
 
 
 
Fortiden indhenter én, og selvom de to døgn har budt på utrolig mange oplevelser når man sidder og reflekterer over, er det alligevel uvirkeligt at turen allerede går imod lufthavnen igen. Wien har en "CAT", der kører fra centrum, og direkte ud til lufthavnen. Samtidig er det muligt at checke ind og få boarding ort allerede når man køber billet.
 
 
 
Der var lige en halv time til frokost i loungen ude i lufthavnen..... en dårlig erstaning for "Naschmarkt"